Palmių aliejus - ypatingas, daug karotinų turintis produktas, naudojamas tiek maistui, tiek kosmetikai. Spaudžiamas iš sultingo gvinėjinės alyvpalmės apyvaisių, kurios gimtinė yra vakarinė Afrikos pakrantė. Jo skonis truputi saldus, o kvapas - malonus. Tai vienas iš nedaugelio kietos konsistencijos aliejų.
Palmė, iš kurios vaisių gaunamas aliejus, yra augalas, kilęs iš Vakarų Afrikos, kur ir šiandien galima pamatyti augančias laukines palmes, o aliejus kaimeliuose gaunamas paprastais tradiciniais metodais. Palmių aliejus maistui naudojamas jau seniai, tai įrodė archeologiniai kasinėjimai, siekiantys penkis tūkstančius metų. Patobulintos šių palmių rūšys buvo sodinamos ne tik Afrikoje, bet ir Lotynų Amerikoje bei Pietryčių Azijoje. Šių palmių vaisiai auga didelėmis kekėmis, iki dviejų tūkstančių vaisių kekėje. Vaisiai kaitinami, maišomi ir spaudžiami - taip gaunamas palmių aliejus. Šių procesų metu sėklos yra atskiriamos, o iš sėklų gaminamas palmių branduolių aliejus, kuris sudaro apie dešimt procentų viso išspausto aliejaus ir yra laikomas atskirai, nes šių aliejų sudėtis ir naudojimas skiriasi.
Aliejinė palmė yra produktyviausias augalas, iš kurio gaunamas aliejus. Šiuo metu Malaizijoje iš hektaro gaunama apie penkias tonas aliejaus.
Palmių aliejus yra labiausiai eksportuojamas aliejus pasaulyje bei antras po sojos aliejaus pagal bendras gamybos apimtis. Sojos aliejaus per 2002 m. pasaulyje pagaminta 29,9 mln. tonų (22% visų aliejų gamybos), o Palmių aliejaus per 2002 m. pagaminta 24,3 mln. tonų (20% visų aliejų gamybos) plius 2,94 mln. tonos palmių branduolių aliejaus. Visų aliejų ir riebalų gamyba pasaulyje viršijo 120 mln. tonų.