Dygminų aliejus

Šalto spaudimo, nerafinuotas dygminų aliejus yra spaudžiamas iš dygminų sėklų. Šis augalas jau nuo seno buvo plačiai auginamas kaip vaistinis augalas. Tačiau pastaruosius 50 metų šis augalas daugiausiai auginamas kaip augalinio aliejaus šaltinis. Šis aliejus ypač praturtintas Omega-3 ir Omega-6 rūgštimis. Taip pat aliejuje gausu vitamino K, vitamino E, kuris puikus antioksidantas žmogaus organizme, apsaugo ląstelių membranas, o taip pat B grupės vitaminų (B1, B2, B3). Dygminuose linolio riebiosios rūgšties yra iki 75-79poc. t.y. daug daugiau negu kukurūzų, sojų pupelių, medvilnės, riešutų ir net alyvuogių aliejuose.

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir stiprina širdies raumenį, atgaivina pavargusią odą.

Aliejus naudojamas salotoms gardinti, majonezų bei minkštų margarinų gamyboje, kaip maisto papildas. Populiarus kosmetikos pramonėje, tinka daryti plaukų kaukes, labai geras masažinis aliejus, turintis išskirtinį šildantį ir nuskausminantį poveikį. Labai tinka šaltoms galūnėms, skausmingiems sąnariams masažuoti ir taip pat kaip bazinis aliejus visam kūno masažui. Liaudies medicinoje naudojamas augliams ir navikams gydyti, ypač uždegiminiams kepenų navikams.