
Kas tai yra?
Apyniai - tai daugiametis vijoklinis augalas. Kilęs Europoje, vakarų Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, apynių augalas yra žinomas kaip greitai augantis ir ištvermingas. Dauguma žmonių žino apynius, nes jie naudojami alaus gamyboje, tačiau šis augalas taip pat minimas naudojant senovės virtuvėse bei žolininkų medicininėse receptūrose.
Pirmąkart apynius IX ir X amžiuje panaudojo vienuoliai Vokietijoje, tačiau augalas netapo populiarus dėl savo kartaus skonio. Tačiau apyniai taip pat yra žinomi dėl savo antimikrobinių savybių ir yra puikiausiai naudojami kaip efektyvus stabilizatorius ar natūralus konservantas. 1516-aisiais Vilhelmas IV, Bajerno valdovas, įsakė, kad apyniai būtų vienas iš reikalaujamų ingredientų aluje ir tai buvo pavadinta Alaus Grynumo Įsakymu (Purity Law). Jis skelbė, kad alui gaminti leidžiami naudoti ingredientai yra tik vanduo, salyklas ir apyniai. Šis įsakymas įtakojo ir kitų šalių standartus susijusius su apynių naudojimu alaus gamyboje.
Apynių savitas kartumas dabar yra daugelio žinomas kaip neatskiriama įprasto alaus savybė. Alaus gamyboje naudojami tik apynių spurgai. Tom's of Maine dezodorantams, naudojama apynių derva, gaunama apynių spurgus veikiant CO2, o šis yra gaunamas iš natūralių šaltinių, randamų vulkaniniame Eifelio regione Vokietijoje (nesumaišykite su Eifeliu Prancūzijoje). Šis regionas Vokietijoje yra žymus mineraliniais vandenimis. Vulkaninis CO2 lėtai pakyla į paviršių difuzijos metu. Naudojant natūralų CO2, apsaugome aplinką nuo papildomo CO2 išmetimo i ją bei nesujaukiame natūralių klimato ir gamtos procesų.
Ką apyniai daro?
Nemalonų kvapą sukelia odos bakterija mums prakaituojant. Pasirodo, apynių karčiosios savybės ne tik konservuoja alų, bet ir padeda panaikinti kvapą. Mūsų tyrimai rodo, kad apynių ekstraktas, kurį naudojame, stabdo bakterijos, sukeliančios nemalonų kvapą, dauginimąsi (J Cosmet Dermatol. 2009, 8: 197-204).
Kokia rizika?
Yra manoma, kad apyniai turi raminančių ar migdančių savybių, tačiau išviršinis, o ne vidinis vartojimas (pvz. naudojant dezodorantą su apynių ekstraktu) šio poveikio neturi dėl labai nedidelio medžiagos kiekio.