Priedai ir konservantai

Maisto priedai – medžiagos, kurios nėra naudojamos kaip atskiri maisto produktai ir tipinės maisto produktų sudedamosios dalys bei kurios įdėtos į maisto produktus technologiniais tikslais tampa tokių maisto produktų sudėtine dalimi.

Maisto priedų yra daugelyje maisto produktų, kai kurie iš jų randami natūraliai.Pavyzdžiui, jeigu obuolys turėtų informacinę etiketę, ji atrodytų štai taip: acto rūgštis E260, vyno rūgštis E334, glutamo rūgštis E620, karotinas E160a, antocianinai E163, citrinos rūgštis E330, gintaro rūgštis E363, L-cisteinas E920, askorbo rūgštis E300, Riboflavinas E101.

Šiuo metu Lietuvoje žinoma daugiau kaip tūkstantis maisto priedų pavadinimų. Nors valgomoji druska, kepimo milteliai, vanilė, citrinos rūgštis, krakmolas naudojami kasdieniniam maistui ruošti, tačiau dažnas vartotojas net nežino, kad tai taip pat maisto priedai.


Pagal patvirtintą maisto priedų klasifikaciją, priedai skirstomi į keturias kategorijas:
Dažikliai – medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Dažikliai gaunami iš maisto produktų ir kitų natūralių medžiagų fiziniu ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis sudėtinėmis dalimis. 
Saldikliai – medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Jie išskiriami į atskirą maisto priedų kategoriją. Tradiciškai maistui saldinti žmonės naudoja cukrų. Cukrus ne tik saldina, bet ir suteikia energijos. Tačiau dėl jo brangumo gamintojai renkasi pigesnius ir daug saldesnius už cukrų dirbtinius saldiklius.

Kiti maisto priedaididelė atskira kategorija maisto priedų, naudojamų labai įvairių maisto produktų gamybai.

Antioksidantai ir konservantai. Antioksidantai – medžiagos, kurios pailgina maisto produkto vartojimo laiką, apsaugodamos nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija. Konservantai - tai natūralios arba sintetinės kilmės cheminės medžiagos, apsaugančios maisto produktą nuo mikroorganizmų poveikio (bakterijos, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai) ar nepageidaujamų cheminių virsmų ir prailginančios jo vartojimo trukmę. Konservantai, kaip ir kiti maisto priedai, deklaruojami nurodant pavadinimą ir E numerį.

Alkoholis, druska, cukrus, actas - prieskoniai, kurie taip pat turi konservuojamąjį poveikį, tačiau pagal Maisto įstatymą į konservantų sąrašą neįtraukiami.

Konservantai naudojami norint:

  • užtikrinti aprūpinimą įvairiais maisto produktais;
  • išvengti maisto produktų gedimo;
  • išlaikyti natūralių šviežių maisto produktų (ir ne tik) savybes.

Kaip konservantai veikia organizmą?

Ilgalaikis konservantų poveikis sveikatai dar nėra ištirtas, tačiau jau dabar aišku, kad konservantai kenkia imuninei sistemai ir virškinimui.
Konservantai stabdo gyvybinę mikroorganizmų veiklą, todėl patekę į virškinimo sistemą kartu su maistu, veikia normalią žarnyno mikroflorą ir potencialiai gali pakenkti žmogui. 
Konservantai, kaip ir kitos medžiagos, dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose ir gali turėti įvairų poveikį. 
Kuo didesnis konservantų kiekis maisto produktuose, tuo jie toksiškesni, tačiau tikslių jų kiekį sužinoti sunku.